InvolverMeg

Prosjektperiode

2017–2024

Finansiering

Norsk Sykepleierforbund (NSF) og Oslo universitetssykehus 

Om prosjektet

Stadig flere mennesker lever med kronisk sykdom som medfører langvarig behov for behandling og oppfølgning i spesialisthelsetjenesten. Å leve med kronisk sykdom medfører for mange plagsomme fysiske og psykiske symptomer som varierer i intensitet. Det å ha kronisk sykdom kan også medføre utfordring med samhandling og kommunikasjon med helsepersonell. Dette kan hemme samvalg i oppfølgingen av pasienter med kronisk sykdom, og det er behov for å finne løsninger som tar hensyn til det. Digital kommunikasjon har potensiale til å forbedre samhandling og kommunikasjon mellom pasienter og helsepersonell.

InvolverMeg er et digitalt kommunikasjonsverktøy beregnet for pasienter med kronisk sykdom og helsepersonell. I denne studien gir det digitale kommunikasjonsverktøyet pasientene mulighet til å fylle ut en kartlegging i forkant av konsultasjon på sykehuset samt å benytte sikker epost til helsepersonell i tiden mellom konsultasjonene. Pasientene som får mulighet til å ta i bruk kommunikasjonsverktøyet i denne studien er nyretransplanterte og pasienter med ikke-hormonproduserende hypofyseadenom.

Prosjektet har som målsetting å utvikle, implementere og teste et digitalt kommunikasjonsverktøy som støtter samvalg for pasienter med kronisk sykdom. Prosjektet er et samarbeid i Medisinsk klinikk, Oslo universitetssykehus, mellom Avdeling for digital helseforskning, Nyremedisinsk avdeling (Ullevål) og Seksjon for spesiell endokrinologi (Rikshospitalet).

Utvikling

I utviklingen av kommunikasjonsverktøyet benyttet vi en kombinasjon av oppsummert forskningslitteratur, intervjuer med pasienter, fokusgrupper med helsepersonell, samt arbeidsgrupper med pasienter og helsepersonell for å utvikle innholdet i kartleggingsdelen av verktøyet, samt for å få innspill relatert til utviklingen av programvaren. Det digitale kommunikasjonsverktøyet InvolverMeg gir pasientene mulighet til å fylle ut og sende inn en digital kartlegging av symptomer, behov og preferanser hjemmefra til helsepersonell før konsultasjon i sykehus. I tillegg får pasientene mulighet til bruk av sikker epost for oppfølgning av helsepersonell i tiden mellom konsultasjonene. Innholdet i kartleggingen er tilpasset hver diagnosegruppe i prosjektet. InvolverMeg var integrert med pasientportalen MinJournal, som hadde en epost-funksjon. Ved bruk av epost-funksjonen kunne helsepersonell sende pasientene invitasjon til å fylle ut kartleggingen. Dette er den samme epost-funksjonen som kunne benyttes av både pasient og helsepersonell mellom konsultasjonene. 

Bruk av InvolverMeg innebærer at pasientene kan dele informasjon med helsepersonell om sin nåværende situasjon, samt prioritere hva som er viktig for dem å snakke med helsepersonell om i konsultasjonen. Dette kan bidra til at symptomer og endringer i symptombildet blir mer synlig, både for pasienter og helsepersonell. Det kan også gjøre det lettere å be om informasjon og veiledning for å håndtere plagene den enkelte erfarer, noe som kan styrke opplevelsen av å mestre livet med helseutfordringer, samt øke livskvaliteten og redusere stress relatert til sykdom.

Implementering

For å forberede bruken av InvolverMeg i de samarbeidende avdelingene, benyttet vi oppsummert forskningslitteratur om implementering av digital helseteknologi, samt fokusgrupper og arbeidsgrupper med helsepersonell for å kartlegge hva som kan hemme og fremme bruken av InvolverMeg. Digital helseteknologi har vist å ha en positiv innvirkning ved langvarig sykdom, ved å blant annet forbedre livskvalitet og kommunikasjon mellom pasient og helsepersonell. På tross av positive forskningsresultat, så kan implementering av digitale verktøy til praksis være utfordrende. Dette understreker behovet for å forstå hvorfor og hvordan forskjellige faktorer kan påvirke. Systematisk identifisering av ulike faktorer som kan hemme eller fremme bruk av InvolverMeg, kan bidra til målrettet implementering. Studien bidrar med innsikt for fremtidig forskning på implementering av digital helseteknologi.

Pilotstudie

I pilotstudien testet pasienter og helsepersonell hvordan det digitale kommunikasjonsverktøyet InvolverMeg fungerte. Pasienter fra en endokrinologisk dagavdeling (n=23) ble invitert til å bruke InvolverMeg i 3 måneder før og mellom konsultasjon med helsepersonell. Deltakerne svarte på spørreskjema for å kartlegge teknologiens brukervennlighet, helserelatert livskvalitet, angst og depresjon, og helseforståelse. I tillegg ble helsepersonell som administrerte InvolverMeg invitert til en fokusgruppe for å utforske deres erfaring. Teknologiens brukervennlighet og gjennomførbarhet ble vurdert som god.

Samarbeidspartnere

  • Nyremedisinsk avdeling, Medisinsk klinikk, Oslo universitetssykehus
  • Seksjon for spesiell endokrinologi, Endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin, Medisinsk klinikk, Oslo universitetssykehus

Publikasjoner og presentasjoner                                                   

 

Deltagere

Elin Børøsund
Prosjektleder
Berit Seljelid
PhD kandidat / Prosjektadministrator
Marianne Ollivier
Produkteier
Thomas Mathisen
Systemutvikler